Monday 7 February 2011

Karipap


Assalamualaikum korang!
Come esta? (ape khabar)
cewah..haha..
power x?
nie Spanish language
belajar from my Chilean housemate
okey2
oleh krn ni blog masakan,
so xboley nk story byk2 psl bende lain la kn
mari fokus pada menu kuta: Karipap atau
dlm bahasa Inggerisnya "Curry puff"..
ni adlh resipi nenek aku
korang boleh adjust resipi nie
ikot suke hati korang
nie karipap kentang n ayam
if korang nk wat sardin ke daging ke
terpulang
let's check it out

BAHAN-BAHAN


(INTI)



Ayam (dipotong kecil-kecil)
Rempah Kari (3 camca teh)
Udang Kering (2 camca kecil, ditumbuk)
Bawang besar (3 labu)
Bawang putih (4 ulas)
Cili boh (blend)
Daun kari (4 helai)
Kentang (4 biji)

BAHAN-BAHAN (KULIT)



Tepung gandum (5/6 cawan)
Marjerin ( 3/4 camca teh)
Air garam ( 1 camca garam sudah mencukupi)

CARA-CARA 

(INTI)

1. Masukkan potongan ayam ke dalam mangkuk berisi rempah kari 
yang telah digaul dengan air.

2. Panaskan minyak di dalam kuali.

3. Tumiskan bawang putih dan bawang besar serta udang kering.

4. Setelah naik baunya, masukkan cili boh mengikut tahap kepedasan yang anda suka.

5. Setelah cili garing, masukkan rempah kari berisi ayam tadi. Gaul dan biarkan
seketika sehingga naik baunya dan pecah minyak.



6. Setelah pecah minyak, masukkan kentang dan tambah air supaya kentang 
empuk.



7. Masukkan daun kari. Gaul dan biarkan. Harus digaul selalu untuk mengelakkan
pembentukan kerak di bawah kuali.

8. Setelah kentang empuk, adjust rasa.

9. Tunggu sehingga kuah agak kering, tutup api dan sejukkan.
(jangan buat karipap bersama inti yang sedang panas, nanti
karipap pecah dan xmelekat pada kulitnya)


CARA- CARA (KULIT)

1. Masukkan tepung ke dalam sebuah bekas besar.

2. Masukkan marjerin perlahan-lahan.

3. Masukkan air garam sedikit demi sedikit.


4. Gaul sebati. Jika agak berminyak or lembik, tambah tepung.
Jika agak keras, tambah marjerin dan air garam.

5. Gaul dan ramas sehingga mencapai tekstur yang diidamkan.
(Kulit karipap dianggap jadi apabila bekas yang anda guna untuk
itu kelihatan bersih akhirnya)

Tada..ni la maksud aku td..bekas tu kelihatan bersih kan?

Nota : salah 1 cara lagi menentukan kulit tu jadi or not ialah cuba
try tarik2 kulit tu.If die fleksibel, jadilah tu..



CARA-CARA SETERUSNYA

Okey, setelah siap semuanya dan sejuk intinya,
boleh la mula mengelim

1. Pusing2kan kulit tu sebesar ibu jari anda, bentukkan bulat.



2. Ambil salah satu bulatan, leperkan ia sebesar tapak tangan anda

3. Bubuh 1 sudu inti. Ikut anda.

4. Lipat kulit dan rapatkan bibir kulit
(maaf xdpt tunjuk gambar, tangan xd nak snap gambar time nie)

5. Kelim seperti biasa


Haa..dah siap..xsusah kan?

6. Setelah siap, simpan seketika dalam peti ais. Then goreng..
yummy!


Okey korang..
nampak cm complicated kan?
believe me, senang je nk buat
bahan-bahan mudah cara pon mudah
hehe
okey, nantikan resipi seterusnya ye
sorry dah lame xupdate
busy la
more recipes are waiting
keep following!
kenapa lately aku gemar sangat masak ni?
padahal dulu malas gile
hehe
mentang2 dah nk jadi tunangan orang summer ni?;p
haha..gurau2...
sapela nk ak ni
pemalas gile
haha
sudah2 start dah membebel2
okey korang

Selamat mencuba!

Salam

1 comment:

::..wAwA aPpLe..:: said...

yup!
sng sbnrnye nk wat karipap ni.
hehehe.
dh try wat karipap sardin aritu.
sbnrnye if kte rajin nk try n xputus asa ble msakan x jd,lme2 t kte akn pndi.
eh try la tgk bl0g ni
http://www.rihannaidzmi.blogspot.com/
mne tau blh dpt inspirasi c0z sme2 s2dy oversea kn (>_~)