Friday 6 January 2012

Kuey Teow Udang

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan2:)
bersua kita sekali lagi..ececeh mcm pengacara la pulak kan

Hari tu tibe2 sy teringin sangat nak makan mi udang..tapi dekat sini, mi kuning sangat la cepat rosak
dan bukan senang nak dapat..kami biasa guna spaghetti..tp hari tu, macam malas nak rebus spaghetti dulu,
gunalah kue teow (errrk macam mana nak spell..hehe)..sbb kebetulan malam sebelum tu buat kue teow hailam dan ada lebih kue tew yang sudah dicelur tapi belum digunakan..

Pada hakikatnya, sy ni sgt allergic pd udang..makan je habisla kulit terus merah2..tu kalau nasib baik..kalau paling teruk pun demam la..tp tu usually bila makan kacang..huhu..tapi sbb hari tu teringin sgt dan kebetulan dah bertahun2 xmakan udang, so masakla jugak..sbb xtahan tgk udang dalam fridge tu macam berjoget2 menggoda betul:) hehe

Kuey teow udangku:)

senang je, sedap pulak tu..macam biasa, thanks myresipi:)

jom zoom in resipi nya

KUEY TEOW UDANG
(2 orang)

Bahan-bahan


1 paket Mi kuning dicelur
3/4 ekor udang: asingkan kulit dan kepalanya
2 ketul ayam

Bahan2 utk dikisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
4/5 tangkai cili kering
(depends ikut tahap kepedasan anda)

CARA-CARA

1) Rebus ayam di dalam air hingga mendidih selama beberapa minit
Angkat ayam, asingkan isi dan tulangnya.


2) Goreng kulit dan kepala udang yang diasingkan tadi sampai berwarna kekuningan.

 3) Setelah kekuningan, masukkan kulit dan kepala udang tadi ke dalam air rebusan ayam tadi.

4) Angkat kulit dan kepala udang tadi dan masukkan pula tulang ayam ke dalam air rebusan tersebut.

 5) Minyak yang digunakan untuk menggoreng kulit dan kepala udang tadi disimpan ye:)

 6) Blend kulit dan kepala udang tadi dengan sedikit air sampai hancur.

 7) Masukkan hasil kisaran ke dalam air rebusan tadi.


 8) Menggunakan minyak goreng kepala dan kulit udang tadi, tumis bahan2 bawang besar, putih, merah, halia dan cili kering yang telah dikisar tadi.

 Eh tiba2 nampak crab sticks..hehe..masukkan crab sticks pun cam best ni:)
okey abaikan..hehe

9) Masukkan udang yang xberkulit, ayam, sayur, etc. Adjust rasa.
Boleh tambah tepung jagung jika nak lebih pekat kuahnya..Tutp api..Ambil mi, hias dengan
cili hidup, telur rebus, makan:)

Aigooo menggoda selera betul :)

Sekian saja entry kali ni..
senang kan?
selamat mencuba!:)

Maaf salah silap, thanks sudi baca entry kali ni
Take care kawan2 :)





No comments: