Thursday 5 January 2012

Keropok Lekor

Assalamualaikum dan slm sejahtera kwn2:)

Rasa macam dah lama xtinjau blog ni..maaf ye..
agak busy sikit sejak masuk 2nd year ni..
ada school placement..mmg byk kali g sekolah la..
what i can say, mmg this term byk into English teaching kot..
before this study sume pasal education and teaching in general..
well enough about me:)

kalian apa khabar? hopefully sihat, insyaAllah
lupe plak..
Selamat Tahun Baru 2012 :)
semoga azam tercapai, semoga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya dan yg penting
semoga mendapat keberkatan Allah selalu, insyaAllah:)

Okey, xmo pot pet banyak2..
of course time hilangnya sy dari blog ni dek kesibukan,
sikit sbyk masak tu ttp sebati dlm hidup..
selera makan merepek2..slalu craving for benda2 yg bukan2..
ceit..

Last month..g la MSD..Malaysian Students Department kat London
ada kursus kepimpinan kat sana..
so nak dijadikan cerita housemate craving sgt keropok lekor dari dulu lg..
kebetulan ada jual kat kantin MSD tu..
puas duk pujuk2 dapat jugak
lepas tu asyik ngidam nk makan
nasib baik dekat Mutley ada jual ikan kembung
dlm 10mins naik bus from my home

puas hati kot minum petang sambil mkn kopok lekor dan hot choc tarik :)


Juadah minum petang:)


Resipi diambil from Myresipi..thanks :) tp sy ada edit sikit:)

KEROPOK LEKOR
(15-20 batang)

[BAHAN-BAHAN]






4 ekor ikan kembung (limaukan dulu biar hilang bau)
4 ulas bawang putih
400 g tepung ubi/kanji (sy guna tapioca starch je)
1 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
(sy xde baking powder, so ganti dgn 1/4 sudu kecil soda bicarbonate and 
3/4 sudu kecil cream of tartar)
Garam
Perasa
Minyak

CARA-CARA

 1) Ambil isi ikan, pastikan jangan ambil tulangnya sekali ye:)

2) Blend isi ikan tersebut bersama bawang putih dan sedikit air.
(terpulang ikut tahap kepekatan/kekasaran yg anda nak)..hehe:)

 3) Kemudian campurkan hasil blend tadi dengan tepung ubi kanji, gandum,
baking powder dan perasa..sila bubuh perlahan2 ye tepung tu, jgn sekali debuk gitu..
bubuh air sikit..uli sampai xmelekat pada tgn..kalau melekat, bubuh lagi tepung ubi kanji
(p/s: bubuh garam jgn dipandang remeh..sy taruk sikit je sekali tawar sikit daa.hehe)



 4) Agak2 dah xmelekat tu, ambil minyak sikit, sapu pada tangan..
ala, macam pakai hand lotion konon:P..pastu lemparkan sedikit tepung pada papan
penguli, then start la uli :)

5) Fuhh, siap gak..ni la hasil uli..hehe

6) Didihkan air dalam kuali/periuk dengan sikit minyak..as soon as menggelegak,
put the keropok lekor yg baru diuli tu..balik2kan sikit..
bila dia dah terapung di permukaan air tu, maksudnya dah boleh diangkat la ye:)

7) Toskan..biarkan sekejap ye..nak simpan dalam fridge pun xpe..
sy tggu dlm bbrapa belas minit sampai air dia kering sikit, baru goreng:)

8) Tadaa:) xde la meletop dan sesedap keropok lekor cam kat Kelantan/ Terengganu tu
tapi not bad la..

Rindunya makan keropok lekor sambil minum air nyor (air kelapa) kat Pantai Irama sambil tengok laut time dekat Kelantan dulu..hehe..everytime nak balik melaka, mesti g Pasar Besar Siti Khadijah, tingkat bawah,
1st kedai kalau masuk ikut south west entrance, sebelah masjid tu..kakak tu baik sgt..dah jd regular customer die..slalu mintak yg fresh2 from her..ngeh3:)

Okeyla kawan2..dekat sini dah pukul 12.00..dah exceed waktu tidur..haha hari ni tidur lambat sikit
sbb housemates balik hari ni:)
alhamdulillah diorang baru sampai..

Take care everyone:)

Selamat mencuba:)




No comments: